Ätpinnarnas historia

Det är inte bara i sushiälskande japan som man äter med pinnar. I hela Asien är det ett väldigt populärt sett att intaga sin mat. Det är en del av deras kultur.

Det sägs att pinnätandet uppkom i Kina för ca 5000 år sedan. Arkeologer tror att man först använde grenar för att plocka ut mat ur elden. Sen blev grenarna ett redskap som man använde hela tiden för att plocka upp mat. Om det var bristen på trämaterial eller att det helt enkelt var smidigare med mindre pinnar som gjorde att man snidade om grenarna till små pinnar är svårt att veta. Det hände ju för så länge sedan.

Vad man dock vet är att den kinesiske filosofen Konfucius hade stor inverkan på spridningen av pinnätandet som metod. Filosofen Konfucius, som kallades Kong Fuzi i sitt hemland, var grundaren av Konfucianismen som är en stor religion i Asien. Konfucius sa att en civiliserad människa äter med pinnar. Knivar skulle man lämna i slakteriet och i köket där de hör hemma. Efter han yttrat de bevingade orden, ca 500 år före kristus, var det som bäddat för pinnarnas succé. Vem vill vara en ociviliserad barbar när allt som krävs för att bli respekterad är att lära sig äta med pinnar?

Även om Konfucianismen inte spred sig till hela Asien så gjorde pinnarna det. Att äta med pinnar är bekvämt då man får ena handen fri till att hålla sin nudelskål.

Det vanligaste materialet att tillverka pinnar med är bambu då de är lätta att dela och tål värme bra. Ibland ser man pinnar gjorda av ben eller metall men de är inte lika vanliga. Att diska och återanvända pinnar ses av många asiater som ohygieniskt vilket gör att de billiga enkla engångsvarianterna av bambu är överlägset vanligast.

I Asien anses det att äta med pinnar förbättrar minnet, styrkan i fingrarna, förbättrar ens hjärnkapacitet och gör det lättare för en att måla och skriva kinesiska tecken. Huruvida det är sant eller inte överlåter vi till forskarna och snopes.com.

Pinnarna är även omgärdade av mystik och vidskepelse. Om du skulle råka få två olika långa pinnar på en restaurang innebär det att du kommer att missa nästa tåg eller flyg. Om du dessutom tappar en pinne medan du äter kommer du snart att drabbas av någon olycka. Det gäller alltså att träna i smyg hemma och passa sig för vad man sätter sig nästa gång du går ut för att äta sushi.

Comments are closed.