Skillnad mellan Hakozushi och Oshizushi

Kärt barn har många namn och en av de mest populära formerna av Sushi (iaf i Japan) är känt som Oshizushi eller Hakozushi. Det handlar om pressad sushi uppskuren i fyrkantiga bitar.

Man tillagar sushin genom att lägga ingredienserna i en trälåda, ofta i färgglada och roliga mönster, för att sedan pressa ihop allting. När man pressat ihop ingredienserna ett tag så skär man upp dem i fyrkantiga bitar. Resultatet blir färgglatt, roligt och väldigt gott.

Hakozushi och Oshizushi är samma sak, det är ingen skillnad. De japanska namnen har bara olika bakgrund. ”Hako” betyder ”låda” och hänvisar alltså till hur man tillagar delikatessen. Man skulle alltså kunna säga att det betyder ”lådsushi”. Namnet Oshizushi har att göra med sushiformens ursprungsort, Osaka. Betydelsen är alltså något i stil med ”Sushi gjort på Osaka-vis”. På samma sätt kan man benämna klassisk Nigirizushi som ”Edomaezushi” då dess ursprung är Tokyo i Japan (Tokyo hette Edo fram till 1868).

Posted in Sushi | Kommentering avstängd

Skillnaden mellan Sushi och Sashimi

Många förknippar felaktigt sushi med rå fisk. Sushi är lika lite rå fisk som köttbullar är potatismos, brunsås och lingonsylt. Visst, man äter de ofta ihop men det är inte samma sak för det. Det som gör sushi sushi är istället riset. Ett speciellt ris som kokas i vinäger.

Visst, mycket av fisken som används till sushi är rå men man kan även ha grönsaker, kokad fisk, ål, kyckling eller bläckfisk. Det synonyma för samtliga sushirätter är dock riset.

Sashimi däremot, det är rå fisk. Det går inte att beställa kokad eller grillad Sashimi. Det är lika svårt att göra det som att beställa kokta hamburgare på Burger King. Det går helt enkelt inte.

Posted in Sushi | Kommentering avstängd

Sake

Sake är en alkoholhaltig dryck från Japan baserad på ris. Många brukar kalla det för risvin eller japanskt brännvin men är egentligen varken eller. Tillverkningsprocessen påminner mest om hur man tillverkar öl.

Sake uttalas Sacke och betyder egentligen ”alkoholhaltig dryck” på japanska. Det är egentligen bara utanför Japans gränser som betydelsen är ”alkoholhaltig dryck från Japan”.

Saken är populär att dricka till Sushi men går givetvis att dricka till väldigt mycket annat. Det flesta maträtter som med fördel avnjutes med ett glass vitt vin fungerar även ihop med Sake. Till exempel olika fisksorter som torsk eller lax.

Posted in Sushi | Kommentering avstängd

Sakebomb

Sakebomb är en trevlig drink att avsluta ett besök på en sushirestaurang med. Det är en riktig partyhöjare. Du beställer in en sakeshot och en glas öl. Gärna ett japanskt öl som till exempel Sapporo Premium Lager (finns på systembolaget). Placera din två ätpinnar bredvid varandra ovanpå ölglaset. Ställ shotslagset med saken ovanpå pinnarna. Pinnarna ska ha ett litet mellanrum mellan varandra så att shotsglaset, när du bankar i bordet, ska kunna trilla ner i ölglaset.

När alla i sällskapet preparerat sina glas dunkar ni tre gånger i bordet och skriker ”Sake Sake Sake” med varje slag. Shotsglasen kommer, av skakningarna, att trilla ner i ölglaset. Direkt efter ni bankat och skrikit så dricker ni snabbt upp era glas.

Fortsätt sedan ut i partynatten!

Posted in Sushi | Kommentering avstängd

Världens dyraste sushi

Världens dyraste sushi lagades av kocken Angelito Araneta Jr. 2010. Angelito Araneta driver ett företag i Filippinerna som specialiserat sig på att skapa extraordinära och extremt dyra maträtter till bröllop och andra evenemang. De har bland annat gjort en fullstor bröllopstårta täckt med ätbart bladguld och förgylld med diamanter.

I sushin de lagade till bröllopet hade de bytt ut norin, det klassiska sjögräset, mot ätbart bladguld och dekorerat varenda sushibit med en liten afrikansk diamant.

Sushin såldes för 2 000 dollar.

Posted in Sushi | Kommentering avstängd

Välkommen till sushibloggen

Här kommer vi löpande att skriva intressanta sushiinlägg.

Lägg till sushibloggen i din rss-läsare så undviker du att missa något bra.

Posted in Uncategorized | Kommentering avstängd